Tukaj te bodo vsak teden čakale nove ideje za umetniško ustvarjanje, predlog za pravljico, ogled risanega filma ali izdelavo lutke ter eko nasvet. Zagotovo se bo našel tudi kakšen zanimiv, enostaven in okusen recept za jed, ki jo lahko pripraviš sam/a ali pa za malce pomoči poprostiš svoje starše.

Karkoli boš ustvaril/a, vesela bom prav vsake fotografije. Kaj veš, mogoče bo pristala celo v eni izmed fotogalerij, ki jih najdeš na tej strani 😉

Veliko domišljije in veselo ustvarjanje ter preživljanje prostega časa ti želim!

EKO KOTIČEK: danes je valentinovo. Če si nanj slučajno pozabil/a, nič hudega. Še je čas, da iz preprostega materiala, ki ga zagotovo najdeš doma, izdelaš simpatično darilce s prav posebnim sporočilom (in morda še z manjšim sladkim presenečenjem).

VALENTINOVO DARILCE

KUHANJE JE ZAKON:  in krofi so tudi zakon! Sploh če niso le sladki in domači. Poskusi jih pripraviti kar sam/a. Iz pirine moke, s svojo najljubšo marmelado. Cvrtju reči ‘ne hvala’ in jih speci kar v pečici!

SLASTNI ZDRAVI KROFI

BODI BOLJŠI TI: ko se dobro počutimo, smo brez težav prijazni do sebe in do drugih. Naša sreča se pozna na obrazu, energiji in dobrih odnosih z vsemi, ki so nam blizu. Kaj pa ko se ne počutimo najbolje? Rešitev je lahko zelo enostavna. S pritiski na določene prste na roki se hitro lahko počutimo bolje. Ne verjameš? Poskusi!

LE Z DOBRIM POČUTJEM SI LAHKO NAJBOLJŠI

KUHANJE JE ZAKON: v ponedeljek, 8. februarja oboležujemo slovenski kulturni praznik, posvečen našemu največjemu pesniku dr. Francetu Prešernu. Veš, da so klicali tudi doktor Fig? Prešeren je namreč otrokom rad delil suhe fige, ki so bile v tistih časih zelo dragocen sadež. Prepričana sem, da jih boš v teh sladkih čokoladnih kroglicah vzljubil/a tudi ti. Priporočam pa ti, da kupiš mehke temne fige in ne tistih suhih in trdih. Z mehkimi bodo kroglice še okusnejše in veliko bolj sočne.

BODI BOLJŠI TI: vsem dekletom, ki obiskujete delavnico, na kateri se trudimo biti še boljši kot že smo, pa tudi vsem drugim učenkam (in učencem) podarjam posnetek meditacije, preko katere se boste umirile, poskrbele za zdravje in boljše počutje. Naj bodo te minutke rezervirane le zate! Naj te beseda ‘meditacija’ ne prestraši. Posnetku daj priložnost – prenesi si ga na namizje računalnika ali na telefon, umakni se v miren kotiček in uživaj. Verjemi, dela čudeže!

MEDITACIJA ZA BOLJŠE POČUTJE

EKO KOTIČEK: zagotovo se nekje najde kakšen star, uničen ali neuporaben CD. Iz njega lahko nastane prav poseben obesek – angel.

ANGEL

EKO KOTIČEK: toaletni tulci so nekaj, kar se najde v vsakem domu. Porabljene spravi, natio pa iz njih naredi prekrasne eko snežinke. Obesi jih na drevešče, na okno ali kam drugam.

SNEŽINKA IZ TOALETNEGA PAPIRJA

MOJA USTVARJALNICA, EKO KOTIČEK: ti je zmanjkalo das mase? Recept za slano testo verjetno že poznaš, jaz pa sem se letos navdušila nad izdelavo ustvarjalne mase za katero potrebuješ le sodo bikarbono ter koruzni škrob (gustin). Iz nje lahko ustvariš čudovite, snežno bele, rahlo svetleče okraske. Navodila in ideje najdeš spodaj.

EKO KOTIČEK: v sobi nimaš prostora za smrečico, pa si jo vseeno želiš? Morda a si lahko omisliš nekoliko drugačno drevesce, ki ne bo zavzelo veliko prostora. Narediš ga iz povsem naravnih materialov, okrasiš pa z okraski, ki jih narediš kar sam/a. Za pomoč pri izdelavi drevesca poprosi starejšo osebo, krašenje pa vzemi v svoje roke kar ti.

MOJA EKO SMREČICA

EKO KOTIČEK, MOJA USTVARJALNICA: balonček, surova vrv, lepilo. In že so to čusovite prepletene bunke. Povsem naravne in pripravljene da jih po želji še malce okrasiš. S pentljo, barvami ali bleščicami. Naredi kakšno več še za svoje domače.

KUHANJE JE ZAKON: prigrizek za zadnji dan v letu 2020 bo zagotovo okusen, če se odločiš za simpatične pica smrečice. Kako jih narediš? Preberi si spodaj.

EKO KOTIČEK: izdelaj lepa darila, nato pa jih do praznikov zavij pred radovednimi očmi. Zavijalnega papirja pa ne kupuj, ampak darila obvij malce drugače. Naj ti bodo v pomoč naslednje eko ideje…

zavijanje daril

MOJA USTVARJALNICA: vse kar potrebuješ je navaden bel papir, škarje, lepilo ter malce natančnosti in že lahko ustvariš prekrasne zvezde – manjše obesi na drevešček, z večjimi okrasi okno svoje sobe.

KUHANJE JE ZAKON: naj december diši po doma pečenih piškotih. To leto jih speci kar ti. Klikni na spodnjo povezavo in izberi tiste, ki so ti najbolj všeč. Orehovi rogljički ali marmeladne šapice? Enostavni nutellini piškoti ali čokoladni razpokančki?

EKO KOTIČEK: smrečica s katero lahko okrasiš svojo pisalno mizo. Potrebuješ le nekaj naravnega materiala, okrasiš pa jo lahko čisto po svoje. Uporabi svojo domišljijo, pobrskaj po predalu z likovnimi pripomočki, uporabi naraven material ali le različna pisala.

KUHANJE JE ZAKON: skrbiš za svoje zdravje? Poješ dovolj sadja? Je okusno, sočno, naravno sladko ter polno vitaminov in mineralov, ki jih potrebuješ. Pripravi zabavni sadni krožnik ter z njim postrezi sebi in svojim domačim. Za inspiracijo pokukaj v spodnji dokument – čaka te kar nekaj idej, vem pa da boš sam/a še bolj kreativna. Naj se zabava prične!

VITAMINI V SLIKI

ČAROBNI SVET PRAVLJIC: v pravljicah pogosto nastopajo princi in princeske. Tudi ti kdaj sanjaš, da bi bil/a eden oziroma ena izmed njih? Za začetek potrebuješ primerno pokrivalo, ki ga skupaj s starejšim pomočnikom lahko izdelaš kar doma.

KRONI ZA PRINCA IN PRINCESKO

ČAROBNI SVET PRAVLJIC: danes te čaka prvljica z naslovom Na prijatelja se lahko zaneseš. Pazljivo jo preberi ali poslušaj. Kakor ti je ljubše. Po koncu pravljice pa še naloga: na list papirja nariši sebe in svojega najboljšega prijatelja pri igri, ki jo imata najraje! Če želiš, mi risbico lahko pošlješ na naslov, ki ga najdeš na tej spletni strani.

PRAVLJICA NA TAKŠNEGA PRIJATELJA SE LAHKO ZANESEŠ 

IGRE IN ZABAVA, TUDI BREZ EKRANA: in ne samo brez ekrana, tudi brez igralne podlaga, kock, figuric, kart ali drugih igralnih pripomočkov te… Ja kako pa potem? Z igro, ki jo zagotovo poznajo tudi tvoji (stari) starši. Imenuje se DMV. Zanjo potrebuješ le svinčnik in papir. Več o igri pa te čaka na spodnji povezavi.

DMV

KUHANJE JE ZAKON: ti je vroče? Potem je čas, da si natočiš kozarec čaja. Ja, prav si prebral/a! Ne vročega, pač pa sladkega in zdravega domačega, osvežilnega ledenega čaja. Veliko boljši je kot kupljen, z njim pa lahko postrežeš vsem, ki jih žeja muči tako, kot tebe.

TRIJE RECEPTI ZA DOMAČ LEDENI ČAJ

KUHANJE JE ZAKON: sladoled!!!! Tudi ti ne moreš brez njega? Priznam, da tudi sama ne. A raje kot kupljene imam domače lučke, ki so prav tako slastne, le da so veliko bolj zdrave. Narediš jih lahko hitro, priprava je enostavna in zabavna. Poigraj se z različnimi kombinacijami oksuov in sestavin in sestavi svoj najljubši poletni posladek. za začetek pa ti tudi jaz ponuam nekaj idej.

DOMAČE SLADOLEDNE LUČKE

KUHANJE JE ZAKON: še bolj zakon pa je, ko se usedeš za lepo dekorirano mizo, polno dobrot. Se strinjaš kajne? 😉 Kaj pa, če bi za pogrinjke tokrat poskrbel/a ti? Vse kar potrebuješ so papirnati serveti in malce vaje.

POGRINJEK – ZLAGANJE SERVIETOV ZA DEKORACIJO MIZE

ČAROBNI SVET PRAVLJIC: si za pravljico? Z veseljem bi ti jo prebrala, pa trenuno ni mogoče. Zato poprosi svoje straše, bratca ali sestrico ali pa jo preberi kar sam/a. če ti branje še ne gre najbolje in v tem trenutku nihče od odraslih nima časa, nič hudega. Spodnjo pravljico lahko celo poslušaš! Po pravljici pa dobro premisli kaj je tisto, kar si ti najbolj želiš?

PRAVLJICA VELIKA ŽELJA

KUHANJE JE ZAKON: Bi z okusnim kosilom rad/a presenetila svojo družino? Verjamem vate in vem, da ti bo uspelo. Če v kuhinji še nisi najbolj vešč/a za pomoč pri kuhi poprosi starejšo osebo. In kaj bo danes na meniju? Piščančji trakci v smetanovi omaki z zelenjavnim rižem. Mmmm… Klikni in si preberi recept, nato pa veselo za štedilnik!

PIŠČANEC V SMETANOVI OMAKI S PISANIM RIŽEM

SPROŠČENO V NOV DAN: veš kaj je joga, kateri del telesa krepijo posamezni položaji in pri čem vse ti lahko pomagajo? Ne? Potem si nekaj malega preberi v spodnji priponki, kjer te čakajo tudi tri preproste vaje, ki jih doma lahko izvajaš kadarkoli in kjerkoli. Poskusi – lahko je prav zabavno!

KAJ JE JOGA IN TRIJE POLOŽAJI

KUHANJE JE ZAKON: mmm, tole je super ideja za sladek in hkrati zdrav zajtrk. Medtem ko pridno rešuješ naloge, ki ti jih pošiljajo učitelji, se lahko okrepčaš še z malico, ki jo namesto šolskih kuharic tokrat pripraviš kar sam/a. Čaka te kar nekaj različnih idej in zagotovo boš našel/našla pravo zate!

SLADKI NAMAZI

EKO KOTIČEK, IGRE IN ZABAVA, TUDI BREZ EKRANA: iz preprostih materialov kot so papirnati krožniki ter prazen tulec lahko narediš zabavno igro. Kako? Kikni na spodnjo povezavo in se preizkusi v natančne ciljanju obročev.

CILJANJE Z OBROČI

IGRE IN ZABAVA, TUDI BREZ EKRANA: brez ekrana tokrat sicer ne bo šlo, saj te ravno tukaj čaka ideja za doma narejeno zabavno igrico. No, bo pa ta pozneje vsekakor nadomestila računalniške igrice 😉 Zate sem pripravila idejo za letečo žogico. Potrebuješ list pairja, slammico in kos kuhinjske alu folijo. Navodila te čakajo na spodnji povezavi, zato le hitro klikni nanje.

LETEČA ŽOGICA

MOJA USTVARJALNICA: Erik iz 4. razreda me je presenetil z e-pošto in razkril, kako kreativen je bil v preteklih dneh. Iz cvetličnega lončka je izdelal simpatičnega kita ker pravi, da že močno pogreša poletje 😉 Ker je poslal fotografije celotnega postopka, sem zapisala še navodila in zato ti danes oba z veseljem poklanjava idejo za super dekoracijo. Klikni na spodnjo datoteko in morda te premami, da jo izdelaš tudi ti.

SINJI KIT

ČAROBNI SVET PRAVLJIC: kaj ko bi se tokrat namesto branja pravljic poigrali z zabavnimi ugankami? Če želiš ugibati ti, naj ti jih prebere nekdo iz tvoje družine, če pa bi uganke rad/a zastavila svoji sestrici, bratu, mamici ali očiju, pa hitro klikni na spodnjo povezavo in preveri, kako hitro jim delujejo možgančki 🙂

UGANKE

KUHANJE JE ZAKON: za konec tedna svoje domače preseneti z okusnimi čokoaldnimi kolački oziroma ‘nutella’ muffini. Če s pečico nisi vešč/a za pomoč poprosi odraslo osebo. Recept najdeš na spodnji povezavi. Pa dober tek 😉

ČOKOLADNI KOLAČKI (MUFFINI)

22. april je dan Zemlje, ne pozabi nanj(o)!

ČAROBNI SVET PRAVLJIC: priporočam poslušanje posnetka pravljice Milana Petka z naslovom Zemlja ima gripo, ki ga najdeš na spodnji povezavi. Po pravljici pa naj sledi ustvarjanje na to temo – nekaj idej najdeš spodaj.

pravljica Zemlja ima gripo

(vir: RTV Slovenija)

EKO KOTIČEK: pomlad je idealen čas, da na vrtu ali v cvetličnem lončku posadiš svoja prva semena, nato pa opazuješ, kako bo iz njih zrasla rastlinica.

MOJA USTVARJALNICA: medtem ko čakaš da iz zemlje pokukajo prve rastlinice izdelaj nekaj, s čimer boš pokazal/a svojo ljubezen do našega lepega planeta. Nekaj idej te čaka v spodnjih vrsticah (klikni nanje).

OBJEM ZEMLJE

ZEMLJIN VRTILJAK

OBESKI IZ SLANEGA TESTA

OZDRAVLJEN PLANET